Reklama
 
Blog | Jiří Němeček

Půjde to opravit?

Tento článek je v slabé návaznosti na předchozí o oligarchické moci technologických gigantů. Sociální sítě specificky mají problém, že k projevu přistupují ze špatné strany. Neexistující pořádné sankce umožní mase lidí sdílet lži, konspirační teorie a fámy, které vedou až ke smrti lidí, ne-li genocidě. Hasit požár pomocí mazání příspěvků nestačí. Místo velké příjezdovky pro dost hasičských aut je lepší postavit strukturu nehořlavou.

Jak na to? Jsem mladý a proto si dovoluji být idealistou. Navrhuji proto Open-source platformu, bez sbírání dat, placenou občany (servery něco stojí), podobně jako je veřejnoprávní televize. Veřejný prostor se přesouvá na internet, sociální sítě by neměly být soukromé. Na takové platformě by se například každý člověk mohl registrovat svojí občankou a tak by akce, které zde provede, měly jasné následky, jako jinde v reálném světě.

Nevolám po znárodnění existujících, v případě, že to někoho napadlo. Je třeba aby tato aplikace vznikla spojeným transparentním úsilím několika lidí. Veškerý zdrojový kód by byl veřejný, dalo by se jasně zjistit, co se s vloženými daty děje. Díky jasné identitě, by se dala zakomponovat rovnou komunikace s úřady. Alespoň v omezené formě, z důvodů případného kradení identity, kterému se těžko zabrání. Přesto by se dal zakomponovat systém přihlášení přes otisk prstu, povinně spojený s obstojným heslem, který by takové snahy jistě omezil.

Užitečné by to bylo nejen pro úřady ale i pro jiné instituce. Například si představte třídní schůzky. Systém by rovnou věděl kteří rodiče mají děti v jaké třídě, paní učitelka by jen napsala do automaticky vytvořené skupiny, nebo přímo danému rodiči.

TL;DR

Ve zkratce: Taková platforma poskytne to samé co sociální sítě, kromě anonymity, výměnou za vymahatelnou platnost zákonů. Lidé budou dohledatelní, což jsou v podstatě i na Facebooku, zde to bude ale zařízeno transparentně, a nebude se předstírat, že to tak není. Veřejné vlastnictví odebere nutnost těžit data pro peníze, to se dít nebude, což bude dohledatelné ve zdrojích. Nikdo nebude sledován, trasován, a jako finální bonus, platforma přinese potenciální prostor k digitalizaci

Reklama