Reklama
 
Blog | Jiří Němeček

Když si přišli pro Trumpa, mlčel jsem.

Před kým se mít na pozoru? Komunismus, autoritářství, nacismus… Existuje mnoho státních správ, které jsou jen krůček od demokracie, kterých se stále bojíme, kterými se zabýváme. Hlavně aby stát nedělal něco morálně špatně, aby nediskriminoval, aby se stavěl ke všem stejně. Jistě většině lidí bude tento přístup dávat smysl. I já mu rozumím, a chápu lidi, kteří se nejvíce strachují aby je stát neobral o práva, která jim zároveň garantuje.

Je ale stát ten subjekt, před kterým se mít nejvíce na pozoru? Všimněme si, jak měli lidé strach, že je eRouška bude sledovat, a tak se ujišťovala veřejnost, že žádná data o přesné lokaci nejsou sbírána. Vedle toho, Google vydává každý měsíc mobility report. Doslova říká, kde se lidé shromažďují. Nikdo se extra neopohoršuje, je to totiž „anonymizované“. Z jakých dat ale tento report vypracovali, to už není zmíněno. Na tomhle je dobře znát i v českém kontextu dvojí standard, jeden pro veřejný sektor, druhý pro soukromý.

Nyní se konečně o něčem podobném píše i v Respektu. Já si jako nadšenec nezatížený novinářským vzděláním dovolím zajít dál. Nejsem žádný příznivec Trumpa, ani jeho politiky. Souzním v mnoha ohledech s demokraty v Americe. Ale nejsem slepý. Čistě politický, vypočtíavý akt umlčení Trumpa, je něco, čemu se bohužel nedivím, nejde o nic co bych nečekal od technologických gigantů. Dělají co je v jejich silách aby se zalíbili vládnoucí straně a vyhnuli se tak restriktivním zákonům omezujícím jejich činnost. Co je ale to hlavní nebezpečí, je smazání konkurence. Aplikaci Parler jsem nikdy nepoužil, a ať už byla jakkoli plná extremistů, kdo dal trojkombinátu Googlu, Applu a Amazonu právo odstranit ji z existence? K čemu existuje legislativa zajišťující „safe harbor“, tedy neodpovědnosti za uživatelský obsah stránky? Parler byl asi vyjímka. Jistě nejde o neomluvitelné přímé ničení konkurence dohodnuté mezi pěti technologickými obry. I kdyby nebylo domluvené, evidentně vede jedním směrem. Což je vždy podezřelé, když má jít o konkurenční služby.

Je na místě regulace? Zjevně. Dostane se na ni? Pochybuji. Nedostalo se na ni doteď, demokraté jsou s odříznutým Trumpem spokojeni, lidé se nebouří, a hlavně, peníze na lobování nemají konce.

Proč tedy píšu? Pro lidi, kteří o tom nevědí. A abych si jednou neřekl, že když si přišli pro Trumpa, mlčel jsem.

PS: Co s tím? Touto otázkou se zabývám v navazujícím postu.

Reklama