Reklama
 
Blog | Jiří Němeček

Zajímá vás to?

Proruský prezident dělá vše aby se zalíbil Putinovi, trestně stíhaný premiér nevidí problém ve vládnutí bez důvěry, zatímco se systematicky zbavuje lidí, kterých největší chyba je, že to nejsou jeho lidi… Čau lidi! Pro některé uvítání, pro většinu rozloučení… Zajímá vás to?

Já jsem byl volit zatím jen třikrát, ale co jsem viděl a co jsem zažil, to mi nedává moc naděje. Zřejmá fakta zalepená směšnou lží, politické hraní na populistických tématech, ta absurdní zřejmost politické lži.

Zajímám se o politiku pár let, vím že nic nevím, první věci co si pamatuji z politiky jsou divné hádky o věci kterým jsem ani nerozuměl mezi Paroubkem a Topolánkem. Tehdy jsem byl blízko k tomu, neřešit politiku vůbec. Nejsem ale z rodiny, kde by se politika prostě jen přecházela. A tak jsem se k ní stejně dostal, před svými prvními volbami (do Senátu 2016) jsem si vše zjistil, slyšel spoustu lidí nadávat na současného senátora, aby byl pak znovu zvolen… Nevadí, je to jen jeden senátor, řekl jsem si a šel dál. Přišel rok 2017, Bohuslav Sobotka se konečně probudil z tolerantní letargie a zkusil ukázat na Babiše. Dostal ale to, čeho se teď bojí všichni, dostal kudlu do zad. Postavil koalici s hadem a had se mu odvděčil tak, jak to hadi umí. A koho to zajímalo? Účelovka, kampaň, a hloupý český občan měl jasno. Ale to jsem ještě nevěděl. Šel jsem volit s nadějí, zaměřený na to, co je dle mého potřeba. Zmodernizovat státní správu. A zatím se Babiš, se svým autokratickým hnutím, stal králem České politiky. Jeho kamarád, Miloš mu dal k Vánocům vládu bez šance na důvěru, ale ta, jak už víme, Babišovi nic neříká. A nikoho to nezajímá, protože on není politik, on tam nechtěl, on, i přes absurdní nárůst zisků za stejných nebo menších daňových odvodů, nechce peníze ani moc, chce nám pomoct…

A lidi zůstávají slepí. Nezajímá je to.

My v socialní bublině se tu můžeme plácat po zádech, říkat si, že nám to lhostejné není, ale pak je tu většina tupých lidí, kterým věci docházejí minimálně jedno volební období, která nás demokraticky přehlasuje. No, někdy evidentně potřebují víc než volební období. Miloš „kunda“ Zeman se nám všem, co se opravdu zajímají, co nevěří hloupým billboardům, co nejen slyší, ale i poslouchají, vysmál. Stál tam u nepřišroubovaného pultíku a s posměchem poslal (necelou, bohužel) polovinu národa do háje… A kdo se zajímal? On moc dobře ví, že velká část jeho voličů nesleduje přenos na „pekelné“ České televizi. A možná na jakékoli. Soudkyně Barbara je koneckonců zajímavější. A tak mohl v extrémně krátkém časovém úseku zalhat a usvědčil se z té lži. Jen aby nás podráždil.

A tak se stalo, že jsem zažil ve své zkušenosti s politikou jen zklamání. Zklamání z výsledku, ale hlavně zklamání s mých spoluobčanů… Jsem nešťastný, když vidím, jak moc je to nezajímá. Dokonce i mé kamarády, elitáře z víceletého gymnázia, nezajímá politika ani tak moc, aby se řádně zajímali. Myslím, že je to proto, že si neuvědomují že se jich to týká. Nebo jsou otráveni tím co z ní slyší… Jako jsou někteří jiní otráveni EU. Neslyší, nevidí, neznají benefity jaké nám to přináší. Ale, co je horší, ani se nezajímají. Nesnaží se ani zjistit, proč jsme vlastně do té EU vlezli, když je taková pekelná…

Jsem nešťastný, moji vrstevníci tomu nerozumí, já nerozumím tomu, že oni prostě vše přecházejí. Jsem nešťastný, protože když se nad tím, co se u nás děje člověk jen na chvíli zamyslí, když se bude jen trochu zajímat, najde rozumnou volbu. Ne všichni politici jsou hrozní lidé, jen si je, ti co na ně nadávají, stále dokola volí….

Jsem nešťastný, protože…

Zajímá vás to?

Reklama